spacer.gif, 0 kB

Open Monumentendag 2020: zondag 13 september 11:00 - 17:00

 

Kerk bezichtigen met QR-code in Nes

Open Monumentendag, Thema ‘leermonumenten’
zondag 13 september 11:00 – 17:00 uur

De deuren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel staan op de zondag in het Open Monumenten-weekend open. Bent u ook altijd langs deze grote monumentale kerk aan de Amstel gereden of gefietst en nog nooit binnen geweest? Dit is uw kans! Dit rijksmonument is nog geheel in originele staat en ruim 125 jaar geleden gebouwd door architect Jos Cuypers. De kerk bevat veel bijzondere ongeschonden art nouveau-elementen, waaronder unieke tegeltableaus met vele lelies en rozen en kruiswegtableaus.

Speciaal voor deze dag is er een eenrichtingsverkeer-looproute gemaakt waarmee u met uw eigen mobiele telefoon (smartphone) informatieve QR-codes kunt beluisteren (het is aan te raden om aan te sluiten ‘oortjes’/headset mee te nemen). 1,5 meter afstand houden van andere bezoekers is prima mogelijk. Ook voor kinderen is de route leuk en leerzaam want voor hen zijn speciale QR-codes gemaakt.
Hierbij ons welkomstfilmpje: welkom op Monumentendag 2020
(Let op: het kan zijn dat het even duurt voor het beeld start - het is een flink bestand! )

Bij mooi weer is het terras bij de oude keuken achter de pastorie geopend voor een drankje en lekkers wat ouderwets wordt geserveerd door onze Saartjes. Vanwege de 1,5 meter afstandsbeperking is het helaas niet mogelijk toren te klimmen. De kerk is geopend van 11 tot 17 uur en de entree is gratis.

 

 

Open Monumentendag 2019: zondag 15 september 11:00 - 17:00

 

Open Monumentendag zondag 15 september: "Een machtig moment in een prachtig monument"

Welkom in onze Urbanuskerk! Net als voorgaande jaren stellen we op de zondag in het Open Monumentenweekend van 11 tot 17 uur de kerk open voor bezichtiging en bieden de mogelijkheid om de kerktoren te beklimmen. Het landelijke thema is dit jaar 'Plekken van Plezier'. Peter Overdijk heeft voor de gelegenheid de fotopresentatie "Een machtig moment in een prachtig monument" gemaakt, van foto's die parochianen hebben aangeleverd van heuglijke momenten in de kerk, zoals de eerste heilige communie of een huwelijk. U kunt het prachtige interieur van de kerk bewonderen, waar Peter ook veel over te vertellen weet.

Ook nu is het mogelijk de kerktoren te beklimmen. Kerktorenklimmen is niet geschikt voor kinderen onder de 1.20m lengte en alleen mogelijk voor goede klimmers (ladder). Aan te raden is stevig schoeisel te dragen. Voor wie durft is het een waar avontuur, via een nauwe steile trap bereikt u de toren, waar u de klokken kunt bewonderen (oren dicht als deze slaat) en kunt genieten van een prachtig uitzicht over het weidse landschap rondom Nes aan de Amstel. De kerk is gratis toegankelijk, voor het kerktoren-klimmen vragen we 2 euro per persoon. De opbrengsten van deze dag komen ten goede aan het onderhoud van ons prachtige rijksmonument. We zien u graag op zondag 15 september!