Jaarverslag 2024
In een onrustige wereld, waar onzekerheid een overheersend thema lijkt te zijn, blijft onze stichting een solide basis houden dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs. De instandhouding van het Rijksmonument de Sint Urbanuskerk is voor velen een symbool van een vaste, tijdloze waarde. Wat ligt daaraan ten grondslag? Onverzettelijkheid, historisch besef, gemeenschapszin of…..? Voor elkeen zal dat anders zijn, maar duidelijk is dat dit kenmerkende bouwwerk het verbindend element is . Al decennia geleden werd de Sint Urbanuskerk beschreven als een baken in het landschap. Dat lijkt nu in figuurlijke zin ook opgeld te doen.
Wij zien in dat kader ook een andere ontwikkeling in een toename van de belangstelling waar het gaat om het regelen van nalatenschap met onze stichting als begunstigde . Er zijn dan praktische vragen over hoe dit geregeld moet worden, maar ook blijkt heel duidelijk daarbij dat er een intrinsieke motivatie is om een bijdrage te leveren aan de toekomst van het monument, over de grenzen van het eigen aardse bestaan heen.
Voor ons als bestuur is het topprioriteit om dit gebouw voor de toekomst te bewaren. Als we de trend van ontkerkelijking en de organisatorische ontwikkelingen binnen de RK-kerkprovincie in ogenschouw nemen, geeft dat extra reden om alert te zijn. Wij zullen ons als stichting hard blijven maken voor de instandhouding van het monument en voor de toegankelijkheid voor een breed publiek zodat dit imposante en unieke werk van Joseph Cuypers een bron van inspiratie mag blijven voor de generaties na ons. Een bijzondere dorpskerk met een dergelijke kathedrale allure verdient dat.
De aantrekkingskracht van het gebouw bleef in 2024 onverminderd. Wij mochten naast alle donaties en legaten rekenen op de inzet van vele vrijwilligers, zonder wie het een onbegonnen werk zou zijn geweest om onze activiteiten te laten plaatsvinden.
Rond het event Kerst aan de Amstel merken we altijd dat mensen zich graag rond de Urbanuskerk verzamelen. De veiling die dit jaar deels online en deels live was blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben. Het leverde een mooi bedrag op van €15,500. Maar het feit dat er door de veiling unieke ontmoetingen ontstaan maakt het nog waardevoller. Ook dit jaar was er een creatieve inbreng aan kavels. Een praktijkcollege over bomen, een stoelmassage, een kok aan huis, klussers en dat is slecht een klein deel van de enorme hoeveelheid kavels, waarin individuele talenten beschikbaar worden gesteld aan anderen. Sommige kavels blijken elk jaar weer en schot in de roos. Zo gaan de biedingen snel omhoog bij de boottrip en de vakantie accommodatie in Noorwegen. De belangeloze deelname van deze gulle gevers is hartverwarmend.
Het concert door de Amsterdamse Tramharmonie kon dit jaar op een recordaantal bezoekers rekenen, wat niet allen voor ons als stichting een opsteker was, maar ook voor het orkest en onze sponsor.
Onze jaarlijkse openstellingen tijdens Amstellanddag en Monumentendag trekken een vast aantal bezoekers. Het zijn financieel misschien niet de meest lucratieve evenementen, maar het versterkt wel de band tussen Monument en omgeving. Voor de toekomst willen we proberen een breder publiek te trekken door op die momenten ook andere activiteiten aan te bieden.
De betrokkenheid van volgende generaties vraagt de komende tijd onze aandacht. Vandaar dat wij bij de Rabo Club support actie ondersteuning voor de ontwikkeling van educatief materiaal hebben gevraagd. De €1238,85 die wij uit deze jaarlijkse actie onder de leden van Rabobank Amstel en Vecht mochten ontvangen geeft ons een zet in de goede richting.
In aansluiting hierop hebben de banden met de basisschool “de Zwaluw” dit jaar weten te verdiepen. De traditie om groep 8 de toren te laten beklimmen en vanaf boven naar het schoolgebouw te kijken als afscheid van hun basisschooltijd is altijd een manier geweest om de binding te versterken. In 2024 hebben we daarnaast rondleidingen mogen geven aan zowel de bovenbouw als de onderbouw in het kader van het project “Geloof”. Het was een bijzondere ervaring om te merken hoe respectvol deze jonge bezoekers hun opgedane kennis wisten te gebruiken tijdens het bezoek. In 2025 hopen we rond het thema “ Bouwkunde” ook een bijdrage te kunnen leveren.
Met de komst van Justus van Soelen als bestuurslid hebben we een welkome aanvulling gekregen van ons team. Na een paar maanden meekijken vanaf de zijlijn heeft zijn benoeming formeel haar beslag gekregen per 1 januari 2025. De versterking geeft ons nieuwe inzichten en de gelegenheid om de voorkomende werkzaamheden beter te kunnen verdelen. Het bestuur kenmerkt zich door gedrevenheid en een praktische instelling die het mogelijk maakt om op effectieve wijze inhoud te geven aan de doelstellingen van de Stichting Vrienden van de Urbanuskerk. Wij hopen van harte met hetzelfde elan in de nieuwe samenstelling dit werk ook in 2025 voort te zetten.