NIEUWS NIEUWS NIEUWS NIEUWS NIEUWS NIEUWS

Kerst aan de Amstel 2023: een kleine impressie

WE GAAN WEER VEILEN!!!!!!!!!!

Het is weer december en dat betekent Kerst aan de Amstel. We zijn heel blij dat er weer met zoveel enthousiasme op onze oproep om kavels aan te leveren is gereageerd. Het aanbod is weer zeer gevarieerd, voor elk wat wils. De veiling is bedoeld om mensen en het monument met elkaar te verbinden. Daarom is er ruimte bij de kavels om op elkaar te reageren. Je kunt online beginnen met bieden, maar we hopen vooral dat je aanwezig zult zijn bij de live veiling op 16 december. Wij hebben er zin in!!!!!

Concert Seniorenorkest Amstelland groot succes!

Voor de zevende maal mochten wij in onze Urbanuskerk het Senioren Orkest Amstelland verwelkomen. Jaarlijks vereert het SOA ons met een concert als tegenprestatie voor het gebruik van de parkeerplaats wanneer er in het Dorpshuis gerepeteerd wordt. 

Het orkest trakteerde ons dit maal op hun jubileumconcert, ter ere van het veertigjarig bestaan  van het SA en het 25 jarig dirigentschap van René Schumann. Het werd een muzikaal spektakel voor een volle bak! Het betekende ook het afscheid van René als dirigent, die wij bij deze hartelijk danken voor de enthousiaste wijze waarop hij al die keren het orkest in onze kerk heeft geleid en de introductie van de nieuwe dirgent Dominic Sierat, die wij graag van harte sterkte wensen bij zijn nieuwe aanstelling.

 

Zet 4 september in je agenda!

De afgelopen jaren hebben we steeds mogen rekenen op een mooie bijdrage van de Rabobank aan ons spaardoel. Veel  Nessers en vrienden van de Urbanuskerk hebben hun stem uitgebracht op onze stichting tijdens de jaarlijkse Rabo ClubSupport actie. Iedere rekeninghouder van de Rabobank Amstel en Vecht kan zonder kosten makkelijk lid worden. Zie voor meer informatie en om te stemmen uw Rabobank-app of website van de Rabobank.

En het zou fantastisch zijn als je ook je vrienden, familie, buren en iedereen die je kent en ook een rekening heeft bij RABObank Amstel en Vecht  kunt bewegen om op ons te stemmen! Wij hopen dat het ook dit jaar weer gaat lukken om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen. Tussen 4 en 26 september kun je stemmen. Heel veel dank voor je steun!!

10 september :Open Monumentendag

Open Monumentendag is eigenlijk een beetje onze verjaardag. Jaarlijks mogen we rekenen op een paar honderd bezoekers, niet slecht voor een verjaardagspartijtje, toch?  Het is voor onze stichting een belangrijke dag en hopen dat 10 september velen de weg naar ons monument weten te vinden. We gaan van start om 11 uur na de openlucht mis . Er wordt dan een korte presentatie gehouden. Klik hier voor meer informatie over Open Monumentendag 2023.

WAT HEBBEN WE GENOTEN!!!!!

 

We mochten na twee jaar afwezigheid weer Kerst aan de Amstel  organiseren. Ons jaarlijks event om mensen samen te brengen rond de Urbanus in een gemoedelijke en feestelijke sfeer en om door de diverse activiteiten geld binnen te halen voor onze stichting.  De Urbanus is zowel het middel als het doel.  Dit jaar was het best spannend. Zou er toch niet nog eens een virus roet in het eten gooien? Wat voor weer kunnen we verwachten? Wat zal het effect zijn van het WK voetbal? Allemaal onzekerheden waardoor een uitkomst slecht te voorspellen was. Wel wisten we dat mensen er echt weer aan toe waren om een feestje te bouwen. En dat is ook gebeurd!

Voorafgaand aan het wekend waren velen al geruime tijd bezig met de voorbereiding. Kavels werden aangeboden, boodschappen gedaan, kerk ingericht, sponsoren benaderd, activiteiten bedacht…. en de prachtige kalender Van Koen Boelrijk was voor het weekend al uitverkocht en kreeg direct een herdruk!!

De “foute kersttrui”-zaterdag speelde zich voor een groot deel af in de zijbeuken van de kerk. Buiten was gereserveerd voor de inwendige mens: traditionele erwtensoep, broodjes beenham, glühwein en warme chocolademelk. cake versieren en natuurlijk het kampvuur met warme broodjes worst. De tent van de Wijnschuur bood bescherming tegen eventuele weersinvloeden, wat wel prettig was gezien de lage temperatuur. 

Binnen waren kinderen aan het knutselen en liepen trots met een zelfgemaakt kerstboompje naar buiten. Natuurlijk moesten ze ook nog even verkleed als herder, wijze, Maria of Jozef op de foto in de kerststal. De ouders vermaakten zich ondertussen bij de bierstand van Wessie en konden nog wat brocante scoren. En plotseling stond daar geheel onverwacht onze burgervader Tjapko Poppens in de kerk. Zoals altijd was hij zeer enthousiast en belangstellend en mengde hij zich met flair onder de aanwezigen. Pastoor Marco liet zich ondertussen de erwtensoep goed smaken! 

Om 16.30 uur gingen we van start met de veiling. We hadden vrijdags al het online gedeelte afgesloten en gingen nu met de overige kavels door. Het werd een prachtig spektakel, waar de deelnemers zich vooral niet inhielden om te bieden. 

Velen kwamen tussendoor ook even de door hun bestelde kerstpakketten en amaryllissen ophalen. 

Rond half zeven sloten we tevreden de eerste dag af. Alles werd weer zoveel mogelijk afgebroken en opgeborgen om de kerk weer voor de volgende dag in orde te maken voor de mis en het concert dat ‘middags plaatsvond.

Het meezing-kerstconcert werd uitgevoerd door de Amsterdamse  Tram Harmonie onze leiding van Jacco Nefs.  Wat een muzikaal festijn werd het. Heel bijzonder dat we een orkest van dit nivo mogen ontvangen in onze kerk. We genoten van de diverse kerstklanken en ook dit jaar was voor velen het “Ere Zij God” een kippenvel moment. Met het swingende ” all I want for Christmas” kwam er een eind aan  een fantastisch weekend. 

De totale opbrengst van dit weekend was ruim € 16.500!!! Een geweldig bedrag, dat vooral extra waarde krijgt door de enorme betrokkenheid, warme sfeer  en de gezelligheid!

Als bestuur zijn we enorm dankbaar voor de support en medewerking die we krijgen van vele kanten. We konden rekenen op de bijdrage van een groot aantal gulle gevers en enthousiaste deelnemers en dat maakt het niet alleen een mooi resultaat voor onze stichting maar een groot succes voor ons allen! 

Kerstconcert door de Amsterdamse Tramharmonie o.l.v. Jacco Nes

Kerst-aan-de-Amstel-_-Flyer-Voor

Zondag 18 december vindt het traditionele kerstconcert plaats in onze kerk. Samen luisteren, samen zingen met de Amsterdamse tramharmonie. We hebben heel dierbare herinneringen aan het laatste kerstconcert, vooral ook omdat we ons nu realiseren dat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is. Daarom krijgt het dit jaar een bijzondere glans: we mogen weer en we pakken daarom goed uit. De Amsterdamse Tramharmonie heeft voor ons een prachtig concert in petto!!!

Het begint om 14 uur, de deuren gaan om 13.30 uur open. De entree is €10 pp, kinderen tot 12 jaar gratis. In de pauze schenken we glühwein en warme chocolademelk en ook na het concert kunt u nog even blijven plakken. Consumptiebonnen kunt u gelijk bij binnenkomst kopen. 

Kalender 2023 :Collectorsitem

In samenwerking met Koen Boelrijk (www.koenboelrijkphoto.nl) kunnen we dit jaar een kalender voor 2023 aanbieden. Het is Koen  gelukt om  Nes aan de Amstel op  de meest idyllische wijze in beeld te brengen , met als herkenbaar middelpunt de Urbanuskerktoren. Als stichting zijn we enorm trots op deze samenwerking en bouwen hiermee voort op de relatie die is ontstaan met de succesvolle foto-expositie Open Monumentendag 2020. De  kalender wordt in beperkte oplage gedrukt en is verkrijgbaar voor € 15. Wees er dus snel bij! Voor meer info :

Kerstveiling 2022!!!!!!

Het begint al een traditie te worden, lijkt het. Ook dit jaar zullen we een veiling houden. We hopen dat we het succes van vorig jaar kunnen evenaren. Hiermee willen we natuurlijk zoveel mogelijk geld bij elkaar brengen voor de instandhouding van ons monument, maar ook willen we bijzondere momenten voor en tussen mensen creëren door de niet van de talenten in onze gemeenschap. Het heeft de afgelopen jaren geleid tot een fantastisch palet aan originele kavels. Spannende bied-strijkjes en een hoop lol en dat alles voor het goede doel!

Je kunt je kavels aanbieden  via projecten@vriendenurbanuskerknes.nl

En natuurlijk hebben we nu ook weer enthousiaste bieders nodig. Hou je niet in! 

 

RABO Club Support

GAAN WE HET SUCCES VAN VORIG JAAR EVENAREN?

HELp MEE EN BRENG JE STEM UIT!!!

Voor de derde maal doen wij mee aan Rabo ClubSupport. De voorgaande edities heeft ons dat hele mooie bedragen opgeleverd die besteed zijn aan het groot onderhoud van het priesterkoor (in 2020 2.116,88 euro en in 2021 2.413,72 euro). Wij sparen nu voor groot onderhoud aan het glas-in-lood van de Martelaren van Gorkum (zuidgevel).

Van maandag 5 september tot en met dinsdag 27 september gaat de digitale stembus voor leden van Rabobank Amstel en Vecht open. Help je mee om ons ook dit jaar aan een mooi sponsorbedrag te helpen?

Iedere rekeninghouder van de Rabobank Amstel en Vecht kan zonder kosten makkelijk lid worden. Zie voor meer informatie en om te stemmen uw Rabobank-app of website van de Rabobank.

o, ja….vergeet niet je vrienden, familie, buren en iedereen die je kent en ook een rekening heeft bij RABObank Amstel en Vecht te vragen of ze ook willen helpen!

Zondag 11 september 2022 Open Monumentendag

Je bent van harte uitgenodigd voor een bezoek aan onze Urbanuskerk op Open Monumenten(zon)dag van 11:00 tot 17:00 uur.

Naast bezichtiging van de kerk is het mogelijk de kerktoren te beklimmen (minimaal 1,20 mt lengte en zorg voor stevige schoenen, 2 euro pp, max 5 euro per gezin).

 

Voor vele bezoekers is het een jaarlijks uitje, maar ook ieder jaar mogen we weer mensen ontmoeten die voor het eerst kennismaken met de Urbanus. Of je nou een frequente bezoeker bent of voor het eerst komt, je wordt overladen met de schoonheid van ons monument. En je raakt nooit uitgekeken.

 

Vrijwilligers zijn aanwezig om de bezoekers te ontvangen en te voorzien van informatie over het monument en de stichting.

 

Bij mooi weer is Saartjes terras bij de oude historische keuken in de pastorie geopend.  Het is natuurlijk heerlijk om even bij te komen met een kopje koffie of thee en wat lekkers erbij, maar vergeet  niet ook even om de deur te kijken in de keuken, waar je de sfeer van lang vervlogen tijden kunt opsnuiven.

TORENKLIMMEN GROEP 8

Dinsdag 12 juli was er weer de jaarlijkse traditie van het torenklimmen door groep 8 van de Zwaluw. Marc van Lammeren heeft met behulp van vrijwilligers het evenement geleid. Helemaal bovenin konden de schoolverlaters van groep 8 een blik werpen naar de Zwaluw en vast uitkijken naar de nieuwe school. De traditie die ooit door meester Baas werd geïntroduceerd kon weer rekenen op een enthousiaste groep klimmers. En natuurlijk waren daar de nodige vragen, die door Marc werden beantwoord. Na afloop van de klimprestatie was er natuurlijk het fotomoment en werd het deelname certificaat overhandigd. Wij wensen alle kinderen van groep 8 een hele fijne tijd toe op de volgende school. En kom nog eens terug in de Urbanus!

AMSTELLANDDAG 2022: DUBBELGENIETEN NA 2 JAAR!

We waren er allemaal hard aan toe: een ouderwets gezellige Amstellanddag. En wat heerlijk dat onze wens waarheid werd. Het mooie fietsweer bracht veel belangstellenden op pad naar onze Urbanuskerk. Velen betraden voor het eerst het indrukwekkende monument, maar er waren ook oude bekenden, die gewoon weer even de bijzondere atmosfeer wilden beleven. Door het schitterende weer was het torenklimmen speciaal in trek. De “Ohhss en Ahhs” waren niet van de lucht. 

Het terras bij Saartjes keuken kon ook op de nodige belangstelling rekenen. De cake met zomerzoete aardbeien  was schoon uitverkocht! 

En de vele giften die we mochten ontvangen van bezoekers waren uiteraard ook meer dan welkom. 

Het is onmogelijk om een dierbaar evenement als Amstellanddag tot stand te brengen zonder de bereidwilligheid en sponsoring van onze trouwe kring van vrijwilligers. Zij hebben deze dag tot een succes gemaakt en daarvoor zijn we hen enorm dankbaar.

 

AMSTELLANDDAG 2022

Natuurlijk doen wij, samen met het parochieteam, mee met Amstellanddag. Deze dag is opgezet door Stichting Beschermers Amstelland en in totaal openen 56 locaties de deuren waarvan maar liefst 7 in Nes aan de Amstel! Erg leuk om een fietstocht te maken en diverse locaties te bezoeken.

Na ruim 2 jaar is het voor het eerst weer mogelijk de kerktoren te beklimmen een belevenis op zich, met als toetje een fenomenaal uitzicht over Amstelland! Zorg voor goed schoeisel en klimmers moeten minimaal 1,20 lang zijn. Kosten; 2 euro pp, per gezin maximaal 5 euro. Verder is de kerk uitgebreid te bezichtigen en bent u van harte welkom op het terras bij de Saartje keuken voor een drankje en overheerlijke cake met verse aardbeien en slagroom. Onze Saartjes laten de historische keuken natuurlijk graag zien. De ansichtkaartenset met prachtige foto’s van Koen Boelrijk is voor 10 euro verkrijgbaar.

Kom dus gezellig langs, we zien u graag!

Voor meer info over Amstellanddag 2022 : http://www.beschermersamstelland.nl

Voor een audiotour kun je de onderstaande QR code scannen

FANTASTISCH RESULTAAT KERSTVEILING

Gisterenmiddag was het sluitstuk van onze kerstveiling. Velen zijn naar de kerk gekomen om hun kavels, amaryllissen en kerstpakketten  op te halen. De kerstgroep en de schitterend versierde kerk werden uitgebreid  bewonderd en ondertussen genoot men van chocolademelk en glühwein.  

Er werd ook veel met elkaar gesproken over de veiling. De spanning van het bieden, de teksten op de veilingpagina, de lol van het uitdagen. En de vloedgolf aan biedingen om 20.59 uur!!! Ja, en natuurlijk de teleurstelling als er een kavel aan je neus voorbijging…. Het hoort allemaal bij het spel. 
Dit alles heeft evenwel geleid tot een prachtig resultaat : 14.500 € !!!!!!!!
 
Als bestuur van de Stichting Vrienden van de Urbanuskerk zijn we allen die bijgedragen hebben aan deze veiling enorm dankbaar. We hebben gezamenlijk een geweldige prestatie geleverd. Het is tekenend voor de gulheid, de positieve spirit en de bereidwilligheid  van de nessers en  Vrienden van de Urbanuskerk waardoor we in staat zijn om als stichting onze doelen te behalen. 
Het werk aan een monument is nooit klaar. We hopen dat we ook in de toekomst de handen ineen kunnen slaan om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen, opdat ook toekomstige generaties van onze Sint Urbanus kunnen genieten. 
 
Nogmaals hartelijk dank voor je bijdrage en hopelijk tot gauw!!
 
Vincent Blom, Marc van Lammeren, Monique de Bruin en Peter Overdijk
 
 
PS
Graag informeren we je over onze doelen en evenementen. Als je onze nieuwsbrief wilt ontvangen kun je dat aangeven via penningmeester@vriendenurbanuskerknes.nl
 

ZATERDAG 18 DECEMBER IS HET ZOVER

Wij nodigen allen uit  die een kerstpakket of amaryllissen hebben besteld om zaterdag 18 december tussen 14 en  17 uur  in de kerk hun bestelling op te halen. Ook geven we aan  de hoogste bieders de respectievelijke kavels uit.

Bieden kan nog tot  17 december 21 uur!

Betaling kan in cash of met je telefoon.

Uiteraard zijn ook de  mensen die gewoon even de kerstgroep willen bewonderen in de Mariakapel van harte welkom.

I.v.m. COVID19 gelden een aantal regels:

Blijf thuis bij klachten die op COVID19 kunnen duiden.

Voor het betreden van de kerk dien je een mondmasker te dragen. Je moet de anderhalve meter afstand maatregel  in acht nemen.

Wij zullen zorgen voor ventilatie, wat in de praktijk betekent dat het behoorlijk koud kan zijn in de kerk. Kleed je dus goed aan.

Met dank aan de  Dorpsraad kunnen we onze gasten voorzien van glühwein en chocolademelk  Frans zorgt  weer voor een gezellig vuurtje.

We hopen je aanstaande zaterdag te mogen begroeten in onze Urbanuskerk!!

Nieuwe kavels ingebracht!

Er worden doorlopend nieuwe kavels ter veiling aangeboden. Stuk voor stuk prachtige kavels. Het bieden op de kavels loopt ook al lekker. Bieden kan tot 17 december 2021 21 uur. Je bod moet dus echt om 20.59 uur binnen zijn. 

Ga maar snel kijken op de veilingpagina en geniet van het bieden!

Kerstconcert Amsterdamse Tramharmonie uitgesteld

We hadden ons er zo op verheugd om dit jaar met een volle bak mee te zingen met dat fantastische orkest, waar we zulke goede herinneringen aan bewaren… Helaas hebben we het moeten cancellen. De verscherpte coronamaatregelen maken het ons bijzonder lastig, zo niet onmogelijk om die sfeer te krijgen die wij voor ogen hebben. Door de anderhalve meter afstandsregel kunnen we niet het gehele orkest een plaats geven op het altaar. Onze ervaring met een klein gezelschap is dat het niet het beoogde effect krijgt. Ook het placeren van de gasten, toiletbezoek en het verstrekken  van drankjes in de pauze zouden het te gecompliceerd maken. Daarom hebben we moeten beslissen het concert uit te stellen tot 2022. Heel jammer, maar we verheugen ons op de tijd dat we er weer van kunnen genieten

Prachtig resultaat Rabo Club Support Aktie!

 

Dankbaar en supertrots vanwege de geweldige respons van onze vrienden mocht onze penningmeester Monique de Bruin zaterdag  6 november uit handen van Ugur Pekdemir , directievoorzitter Rabobank Amstel en Vecht, een cheque in ontvangst nemen. Niet minder dan 114 leden van deze bank hebben op ons gestemd en daadoor zijn we op de 6e plaats van alle 87 deelnemers geëindigd!! En maar liefst een bedrag van €2413, 72 is er “bij elkaar gestemd”. Een meer dan welkome bijdrage aan ons spaardoel: de restauratie van de ramen in het priesterkoor. Dank aan allen die de moeite hebben genomen hun stem uit te brengen op ons. We hopen ook volgend jaar weer op hun support te mogen rekenen!

Kaarten Urbanuskerk

 

In samenwerking met fotograaf Koen Boelrijk bieden wij een set van 5 schitterende fotokaarten aan voor €10 . Koen heeft de kerk  in verschillende settings op majestueuze wijze weten vast te leggen. Als bonus krijg je ook nog een prachtige bedankkaart waarop de kerk staat tegen de achtergrond van de bloedmaan. De set is te bestellen via penningmeester@vriendenurbanuskerknes.nl  

Vernieuwde website

Onze website die al weer zo’n 10 jaar oud was, was nodig aan vernieuwing toe. Onder toezicht van Agnes Blokker hebben we zelf een site gebouwd die weer een tijdje meekan, waar we zelf eenvoudig wijzigingen kunnen aanbrengen en die op alle devices goed te lezen is. Onze emailadressen zijn ook veranderd. Deze zijn o.a. te vinden onder contact. Ga lekker een beetje rondneuzen! Wij wensen je veel plezier met lezen en kijken.

Kerkenvisie Amstelveen besproken in gemeenteraad

 

Het parochieteam van de Sint Urbanuskerk in Nes heeft meegewerkt aan de Kerkenvisie Amstelveen. Deze visie is van belang voor het behoud van het religieus en cultureel erfgoed. Voor een toelichting zie:https://www.youtube.com/watch?v=3Z9bmUFcuP8

Spaar mee voor het goede doel

 

Het is nog steeds mogelijk om te sparen bij Jos van den Berg- Albert Heijn in Uithoorn. Doe mee, want alle kleine beetjes helpen!!!

STEM OP ONS!! STEM OP ONS!! STEM OP ONS!!STEM OP ONS!! STEM OP ONS!! STEM OP ONS!!

 

De Rabobank investeert jaarlijks een deel van de winst in maatschappelijke bestedingsdoelen van verenigingen en stichtingen. Ook dit jaar doen wij als stichting Vrienden van de Urbanuskerk mee aan Rabo ClubSupport. Wij hopen op net zo’n ongelooflijk mooie bijdrage voor het huidige onderhoud aan het glas-in-lood van het priesterkoor als in 2020: 2.116,88 euro! Dat lukt echter alleen als leden van Rabobank Amstel en Vecht hun stem op ons doel uitbrengen. Iedere rekeninghouder van de Rabobank kan zonder kosten ook makkelijk lid worden.

Van 4 tot 25 oktober kunnen kan gestemd worden. Helpt u mee?

Zie voor meer informatie en om te stemmen de Rabobank-app of website (www.rabobank.nl/clubsupport)

Open Monumentendag 2021

Open Monumentendag op 12 september jl. was een groot succes. Speciaal voor deze gelegenheid was er een prachtige foto-expositie van Koen Boelrijk. De schitterende foto’s van onze eigen Urbanuskerk en Nes aan de Amstel konden rekenen op een grote belangstelling van de bezoekers. Velen kunnen nu hun interieur verfraaien met hun aankoop. We kunnen trots zijn met zo’n talent in ons dorp! Voor meer impressies kunt u terecht op de website van Koen Boelrijk: www.koenboelrijkphoto.com

Bezoekers konden daarnaast met behulp van QR-codes informatieve geluidsfragmenten over de bezienswaardigheden in de kerk beluisteren. Daar werd eveneens enthousiast veelvuldig gebruik van gemaakt.

Dankzij het mooie weer kon Saartjes terras bij de oude keuken in de pastorie wederom geopend worden. Saartje en haar brigade stonden. Klaar om de bezoekers gastvrij te ontvangen. De geserveerde cake met aardbeien en slagroom vonden gretig aftrek.

Bedankt alle vrijwilligers en bezoekers die deze dag tot een groot succes hebben gemaakt!

Voor een impressie van deze memorabele dag: zie Activiteiten