Jaarverslag 2022

 
 
 
Voor veel mensen en organisaties wordt hun bestaan gekenmerkt door een tijdperk vòòr corona en nà corona. Een breuklijn die scherp zichtbaar wordt in het wegvallen van dierbaren, onderling wantrouwen, verharding in standpunten en verdeeldheid binnen de eigen kring. Hoe lastig kan het dan zijn om de draad weer op te pakken, ondanks het verlangen naar het oude, vertrouwde bestaan. De schade die aangericht is heeft op plaatsen een permanent karakter gekregen.
In dit licht mogen wij ons meer dan gelukkig prijzen met het behaalde resultaat van het jaar 2022.
 
Een sterk gemotiveerd bestuur dat stond te popelen om activiteiten te organiseren vond bemoedigend weerklank in de Nesser gemeenschap. Niet alleen het bestuur stond blijkbaar te popelen.
En daarmee is er verder gebouwd aan het fundament van betrokkenheid dat zo belangrijk is om de Sint Urbanuskerk duurzaam te behouden voor de komende generaties.  
Er is sprake van een toename in de deelname aan activiteiten. Nieuwe gezichten, nieuwe donateurs zijn belangrijk voor de continuïteit.
 
De traditionele bezichtigingsdagen, Amstellanddag en Monumentendag werden goed bezocht. De openstelling van de oude “Saartje” keuken met terras in opoe stijl is een vaste attractie aan het worden. De inkomsten die wij hierdoor vergaren zijn een welkome bijvangst!
Dit jaar werd tegelijkertijd met de Monumentendag een openluchtviering van de gezamenlijke regionale kerken georganiseerd op een nabijgelegen terrein. Na afloop werd ons monument dan ook door velen bezocht. 
 
Met Kerst aan de Amstel hebben we het jaar fantastisch afgesloten. Dat begon met de introductie van een kalender voor 2023. Onze succesvolle samenwerking met fotograaf Koen Boelrijk heeft geleid tot het uitbrengen van deze prachtige kalender met foto’s van de Urbanuskerk. De eerste oplage was in enkele dagen uitverkocht en een snelle herdruk maakte het mogelijk om nog voor de jaarwisseling de bestelde kalenders bezorgd te krijgen.
Voorts maakten onze sponsoren , zoals De Wijnschuur, slagerij Woorts, Blue Rivet, Familie Boin, Rinus Verheggen, Firma Ruizendaal, Ons Tweede Thuis,  het mogelijk om weer een uniek kerstpakket en topkwaliteit amaryllissen te bestellen. Altijd weer een logistiek gevoelig onderdeel, maar met de nodige flexibiliteit en creativiteit hebben we weer veel mensen gelukkig kunnen maken.
De kinderen konden tijdens het weekend hun hart ophalen met knutselen, een fotoshoot bij de kerststal en cake versieren. Volwassenen mochten zich vergapen aan de brocante en creaties van cili@. En natuurlijk was er weer de traditionele erwtensoep en gluhwein. Dit jaar geflankeerd door broodjes beenham. Bij het vuur konden kinderen natuurlijk weer zelf hun worstenbroodje maken.
De veiling die zowel online als live plaatsvond heeft een recordopbrengst behaald. Vooral tijdens de live veiling in de kerk zagen we de biedingen flink oplopen. De inbreng van kavels was rijkelijk en divers. De ruimhartigheid beperkte zich niet alleen tot de Nesser gemeenschap , maar ook ver daarbuiten mochten we rekenen op support. Een bijzondere vermelding verdient de inbreng van de Oekraïense vluchtelingen die te gast zijn in de pastorie van de kerk. 
De betrokkenheid uit de directe omgeving van de Urbanuskerk werd bekrachtigd door de lancering van een speciaal bier “Urbi et Orbier”. George Wesselingh stond als meester brouwer garant voor een prachtig winterbier, lokaal gebrouwen. Het werd met overweldigend enthousiasme ontvangen. Het enorme succes nodigt uit tot een intensivering van deze samenwerking.
De lokale pers was aanwezig en we waren bijzonder verheugd met een grote foto van het event op de voorpagina van het Amstelveens Weekblad. 
De onaangekondigde komst van burgemeester Tjapko Poppenspel was de kers op de taart. Zijn belangstelling voor onze Urbanuskerk en de Nesser gemeenschap wordt buitengewoon op prijs gesteld.
Het traditionele Kerstconcert, uitgevoerd door de Amsterdamse Tram Harmonie was na twee jaar verplichte pauze door de pandemie een feest van herkenning. De combinatie van concert en samenzang is een effectieve formule gebleken. Het is de apotheose van een event waar mensen zich met elkaar en met ons monument verbonden weten. En daarmee hebben we 2022 met voldoening afgesloten.
 
Als bestuur mogen wij rekenen op een grote schare aan vrijwilligers die zich belangeloos voor onze stichting inzetten bij de diverse activiteiten. Zonder hen zou het eenvoudigweg niet mogelijk zijn om dit alles tot stand te brengen. Het is voor ons ook goed om te weten dat er breed draagvlak is in de gemeenschap voor onze stichting. Dat maakt dat wij met dankbaarheid en vertrouwen uitzien naar de toekomst.
 
Namens het bestuur,
 
Peter Overdijk
Voorzitter